Geachte bezoeker,

Dank u voor het bezoeken van onze website. Wij zijn vandaag ook online gesloten omdat het de Dag des Heeren is en Vredo de zondagsrust respecteert. U bent echter van harte welkom om vanaf morgen onze website wederom te bezoeken. Hopend op uw begrip in dezen.

Met vriendelijke groet,
Vredo Dodewaard B.V.

Vredo Dodewaard B.V.

De 1000e 229.07.5 Vredo doorzaaier is geleverd!

Geplaatst op 13 april 2023

De 1000e doorzaaier in de Agri 229.07.5 serie – Niet zomaar een mijlpaal

Wie investeert in een Vredo doorzaaier, investeert in een kwalitatief hoogstaande machine dat in de markt bekend staat als zeer waardevast. Belangrijker nog is het resultaat dat verkregen wordt met het gebruik van een Vredo doorzaaier. Vele wetenschappelijke testen en ervaringen van eindgebruikers bewijzen dat het gebruik van een Vredo doorzaaier aan de basis staat van een van gezond en sterk gazon of een gezond en voedzaam grasland. En dat al sinds de eerste doorzaaier die in 1976 werd ontwikkeld.

Sinds de start van de productie van doorzaaiers bij Vredo zijn er vele duizenden geproduceerd en worden ze wereldwijd verkocht. In 1986 werd de 1000e Agri doorzaaier verkocht. En met een jaarlijkse productie van om en nabij 600 doorzaaiers op dit moment, over alle series en uitvoeringen, zullen in de komende tijd diverse mijlpalen bereikt worden.

In april 2023 heeft Vredo Dodewaard de 1000e 229.07.5 agrarische doorzaaimachine geproduceerd en verkocht. Een mijlpaal waar we graag bij stilstaan samen met onze medewerkers, de vakmannen en -vrouwen die het mogelijk maken om jaarlijks met aandacht voor kwaliteit onze machines te bouwen.

Vredo doorzaaiers door de jaren heen – De basis van het succes

In 1976 produceerde Ben de Vree de eerste zelf ontwikkelde machine. Een doorzaaimachine, die de naam Vredo (Vree Dodewaard) kreeg, met als doel alsnog goed onderhoud te kunnen plegen in droog en hard grasland ondanks de recorddroogte van dat jaar. Eind jaren tachtig stond het principe van de doorzaaimachine ook aan de basis van de ontwikkeling van Vredo’s zodenbemester.

De allereerste doorzaaier had geen naam of serienummer en kende niet de kleuren waarmee Vredo bekend is geworden. Ze waren rood & blauw gekleurd en vergeleken met de huidige generatie doorzaaiers eenvoudig van opzet. Robuust en sterk en met een ijzeren handel kon je een schuif bedienen die de grootte van het gat bepaalde waardoor het zaad moest vallen. Het zaad werd verdeeld door een as voorzien van borstels. Het principe van een dubbele schijf waartussen het zaad viel dat de bodem ingesneden werd, was bepalend voor het succes van de machine, toen en nu nog steeds. En dat alles in de standaard afmeting van 2 meter.

Na deze eerste machine werden door de jaren heen diverse verbeteringen aangebracht:

- DZ1 – Periode 1977 – 1983, gebaseerd op de oer doorzaaier, zoals het in 1976 bedacht is. De standaard werkbreedte was toen al 2 meter en de kleur rood & geel werd geïntroduceerd.

- DZ2 – Gelanceerd in 1983 en voorzien van een nokkenrad en andere belangrijke verbeteringen in de doseringsmechanismes voor een hogere nauwkeurigheid. Bovendien werd de werkbreedte uitgebreid naar 2,5 meter, met een schijfafstand van 10 cm

- DZ3 – Geïntroduceerd in 2005 en verrijkt met verbeteringen zoals verstelbare zaaidiepte, een nog fijnere dosering en een smallere opstelling van de schijven (7,5 cm). Daarnaast is dit de eerste generatie die geleverd kan worden met extra opties en in een werkbreedte van 2,9 meter

- DZ4 – De huidige generatie agrarische doorzaaiers van Vredo, in productie sinds 2011

In 2011 werden de doorzaaiers voor het laatst geoptimaliseerd. In dat jaar werd de Agri Twin geïntroduceerd, en 2 jaar later nog eens de Agri Air. Beiden behoren tot de DZ4 generatie die voorzien zijn van een pneumatische aandrijving en dosering van het zaad.

De Agri Air kent de werkbreedtes 2,5 en 2,9 meter, de Agri Twin gaat verder naar 4,4 en 5,8 meter. Deze grotere werkbreedte houdt automatisch in dat de verdeelarmen ingeklapt kunnen en moeten worden op het moment dat ze zich op de openbare weg bevinden.

Fine Turf doorzaaiers - Meer oog voor het fijne werk

Een belangrijke stap in de loop van de jaren was de introductie van de Turf-serie, een reeks machines speciaal ontwikkeld voor gebruik op sportvelden, parken, tuinen en bijvoorbeeld golfbanen.

Kenmerkend voor de Turf serie, naast de naam van bijvoorbeeld de ‘Sport’ en de ‘Super compact’, is het gebruik van 2 rijen schijven achter elkaar waardoor de onderlinge afstand tussen de gleuven verkleind kan worden. Terwijl de Agri doorzaaiers werken met een onderlinge afstand van de schijven van 7,5 cm, is dit bij de Fine Turf machines 3,5 cm en kan de zaaidiepte ingesteld worden tussen de 0 en 20 mm. Dit zorgt voor een compactere grasmat en dus een strakker en steviger gazon of sportveld. Ideaal om intensief gebruikt te worden bij het spelen en sporten.

Meer weten over onze Agri doorzaaiers? Klik dan hier


Alle nieuwsberichten